OUT·SIDE’19

2019

L’edició 2019 del festival presenta 6 concerts (i dues activitats especials prèvies) que han estat comissariats al voltant d’un objectiu comú. Cada projecte presentarà a l’audiència un aspecte particular que té lloc durant l’experiència d’anar a un concert. A través d’una acurada selecció del repertori i el format dels concerts, OUT·SIDE’19 té com a objectiu reflexionar sobre diverses aproximacions al que pot significar «escoltar música».

Tots els concerts són d’entrada gratuïta.

ESCENA: Enduring Freedom

Divendres 15 de novembre de 2019, 20 h · Centre d’Art Tecla Sala
Dissabte 16 de novembre de 2019, 19 h · Centre d’Art Lo Pati

L’acte d’escoltar és una experiència diferent quan la música es crea conjuntament amb una altra disciplina. El format multidisciplinari està molt ben establert, però són els detalls els que faran que la proposta “Escena” sigui particular i inusual: «Enduring Freedom» presentarà un projecte amb Butoh (una forma de teatre de dansa japonesa) i música contemporània i improvisada. L’experiència -d’aforament limitat- es durà a terme per Luis Tabuenca -un dels principals percussionistes espanyols de noves músiques- i el suís Imre Thormann -un dels referents europeus de Butoh-.

 

luistabuenca.com

+ informació

PURA: Barcelona Modern Ensemble

Divendres 22 de novembre de 2019, 20 h : Arts Santa Mònica

Pura, ha estat dissenyat amb l’objectiu de mostrar al públic com en un concert hi intervenen molts més elements dels que normalment en som conscients. El programa consisteix en peces que, tot i no presentar específicament cap element escènic o conceptual, seran desenvolupades de manera que l’audiència anirà sent conscient d’aspectes i elements que normalment passen desapercebuts. La il·luminació de l’escenari, la gestualitat dels músics, la seva corporalitat i plasticitat o inclús les condicions acústiques de la sala es posaran en dubte i s’aniran eliminant progressivament de l’atenció de l’oient amb la intenció de fer-les evidents precisament per la seva absència.

 

barcelona-modern.com

+ informació

CONCEPTE: Frames Percussion

Divendres 29 de novembre de 2019, 20 h · Arts Santa Mònica
Dissabte 21 de desembre de 2019, 19 h · Centre d’Art Lo Pati

CONCEPTE explora els límits del que considerem «escoltar». El grup català Frames Percussion presentarà diferents músiques dels últims 10 anys que mostren que a vegades l’apreciació musical es veu afectada no només per la mera experiència sonora. El repertori proposa diversos casos en què escoltar la peça no es limita al so sinó que hi intervenen altres elements que n’amplien la percepció o que en són part essencial. Factors com la interacció del públic, la concepció del que considerem instruments o elements amb els quals es fa música, l’associació a elements no sonors i el seu resultat en la percepció o el significat conceptual que pugui associar-se a certes idees musicals i que en certa manera les conformen de manera inseparable.

 

framespercussion.com

+ informació

MEMÒRIA: Solistes de Sollazzo Ensemble, Barcelona Clarinet Players, Guillem Codern

Divendres 13 de desembre de 2019, 20 h · Centre d’Art Tecla Sala

L’última proposta és un dels projectes més singulars de la trajectòria d’OUT·SIDE. El triple concert presentarà diverses situacions que parteixen de la reflexió sobre la influència de la memòria, del que sabem i el que recordem, quan escoltem música.

 

A la primera part, els músics de l’Ensemble Sollazzo realitzaran diverses peces de Matteo da Perugia (compositor medieval de l’Ars Subtilior) dues vegades. La primera vegada es realitzarà sense cap explicació; a la segona, el grup explicarà al públic el que era conegut pels oients de l’època en què es va compondre la peça i diversos codis musicals que el compositor emprava. L’audiència experimentarà com el coneixement de certs codis té una influència capital mitjançant la comparació de les dues situacions d’escolta.

 

La segona part presentarà els Barcelona Clarinet Players. Després de l’audició de la versió de Bill Evans de l’enregistrament de l’estàndard de Jazz «Like someone in love», el grup interpretarà una versió/arranjament de la compositora catalana Raquel García Tomás, amb l’objectiu de mostrar a l’audiència que també escoltem amb la memòria comparant el que escoltem amb el que ja sabem. De la mateixa manera, el quartet també interpretarà la peça «Volaverunt» de Luis Tabuenca, que s’haurà interpretat en el concert anterior del cicle, «PURA»; els oients que assisteixin als dos concerts podran relacionar i recordar mentre escolten.

 

Finalment, Guillem Codern presentarà diverses peces de música basada en el cant tuvinià, una fascinant tradició musical relacionada amb la cultura mongola, caracteritzada per un cant difònic molt particular. Aquesta experiència pretén mostrar a l’audiència un exemple contrari al de les dues parts anteriors: una música prou llunyana per fer-nos adonar de la importància que té el record de la nostra tradició i el nostre context cultural quan escoltem.

+ informació

PRÈVIA: LYKT

Com a prèvia a la temporada d’OUT·SIDE, el Centre d’Art la Panera de Lleida programa el projecte LYKT el proper 28 de setembre.

LYKT és una composició per a oïda, vista i olfacte. Es tracta d’un triangle sensorial on els tres sentits són conduïts cap a una experiència immersiva íntima en la qual cada sentit és afectat per la suma dels altres a partir d’una aproximació minimalista, fràgil i inestable dels elements: la llum, la vibració i les partícules en suspensió.

 

Lali Barrière, visuals
Ferran Fages, so
Yolanda Uriz, olors

 

Durada de l’espectacle: 30 minuts.

 

Els horaris de les sessions són els següents:
Sessió 1: dissabte 28 de setembre a les 12 h
Sessió 2: dissabte 28 de setembre a les 18 h
Centre d’Art La Panera, Plaça Panera 2, Lleida

 

Per garantir una bona experiència sensorial l’aforament és limitat a un petit nombre de persones. Per assistir-hi, envieu un correu electrònic a reserves@outs.cat per a reservar la vostra plaça. L’entrada és gratuïta.