[seguridad OUT·SIDE]

2019

OUT·SIDE és un festival de música inusual a diversos centres d’art catalans. El festival va ser creat el 2016 i ha mostrat un creixement exponencial de propostes artístiques i suport institucional per a cada edició. L’edició 2019 del festival presentarà 6 concerts que han estat comissariats al voltant d’un objectiu comú. Cada projecte presentarà a l’audiència un aspecte particular que té lloc durant l’experiència d’anar a un concert. A través d’una acurada selecció del repertori i el format dels concerts, OUT·SIDE’19 té com a objectiu reflexionar sobre diverses aproximacions al que pot significar «escoltar música».

ESCENA: Enduring Freedom

Divendres 15 de novembre de 2019 · Centre d’Art Tecla Sala
Dissabte 16 de novembre de 2019 · Centre d’Art Lo Pati

L’acte d’escoltar és una experiència totalment diferent quan la música es crea conjuntament amb una disciplina completament diferent. El format multidisciplinari està molt ben establert, però són els detalls els que faran que la proposta “Escena” sigui particular i inusual: «Enduring Freedom» presentarà un projecte amb Butoh (una forma de teatre de dansa japonesa) i música contemporània i improvisada. L’experiència -d’aforament limitat- es durà a terme per Luis Tabuenca -un dels principals percussionistes espanyols de noves músiques- i el suís Imre Thormann -un dels principals ballarins europeus de Butoh-.

 

luistabuenca.com

LEARN MORE

PURA: Barcelona Modern Ensemble

Divendres 22 de novembre de 2019: Arts Santa Mònica

La tercera proposta de l’OUT·SIDE’19 ha estat dissenyada amb l’objectiu de mostrar al públic com en un concert hi intervenen molts més elements dels que normalment en som conscients. El programa consisteix en peces que, tot i no presentar específicament cap element escènic o conceptual, seran desenvolupades de manera que l’audiència anirà sent conscient d’aspectes i elements que normalment passen desapercebuts. La il·luminació de l’escenari, la gestualitat dels musics, la seva corporalitat i plasticitat o inclús les condiciones acústiques de la sala es posaran en dubte i s’aniran eliminant progressivament de l’atenció de l’oient amb la intenció de fer-les evident precisament per la seva absència. El programa serà interpretat pels Barcelona Modern Ensemble

 

barcelona-modern.com

LEARN MORE

CONCEPTE: Frames Percussion

Divendres 29 de novembre de 2019 · Arts Santa Mònica
Dissabte 14 de desembre de 2019 · Centre d’Art Lo Pati

El segon projecte de l’OUT·SIDE’19 explora els límits del que considerem «escoltar». El grup català Frames Percussion presentarà diferents músiques dels últims 10 anys que mostren que a vegades l’apreciació musical es veu afectada no només per la mera experiència sonora sinó també per diferents elements, idees o associacions que poden enriquir l’experiència auditiva. El tipus d’instruments, la font sonora o el concepte i les hipòtesis que relacionem amb determinades idees musicals són elements que amplien el concepte tradicional d’escolta i que qüestionen els seus límits.

 

framespercussion.com

LEARN MORE

MEMÒRIA: Solistes de Sollazzo Ensemble, Barcelona Clarinet Players, Guillem Codern

Divendres 13 de desembre de 2019 · Centre d’Art Tecla Sala

L’última proposta de 2019 és un dels projectes més singulars de la trajectòria d’OUT·SIDE. El triple concert presentarà diverses situacions que parteixen de la reflexió sobre la influència de la memòria: del que sabem i el que recordem quan escoltem música.

 

A la primera part, els músics de l’Ensemble Sollazzo realitzaran diverses peces renaixentista dues vegades. La primera vegada es realitzarà sense cap explicació; a la segona, el grup explicarà al públic el que era conegut pels oients de l’època en què es va compondre la peça i les diverses figures retòriques. L’audiència experimentarà com el coneixement de certs codis té una influència de capital mitjançant la comparació de les dues situacions d’escolta.

 

La segona part presentarà els Barcelona Clarinet Players. Després de l’audició de la versió de Bill Evans de l’enregistrament de l’estàndard de Jazz «My favorite things», el grup interpretarà «Gazing at the Stars» de la compositora catalana Raquel García Tomás, que és una versió d’aquella, amb l’objectiu de mostrar a l’audiència que també escoltem amb la memòria comparant el que escoltem amb el que ja sabem. De la mateixa manera, el quartet també interpretarà la peça «Volavérunt» de Luis Tabuenca, que s’haurà interpretat en el concert anterior del cicle «PURA»; els oients que assisteixin als dos concerts podran relacionar i recordar mentre escolten.

 

Finalment, Guillem Codern presentarà diverses peces de música basada en cant tuvinià, una fascinant tradició musical relacionada amb la cultura mongola, caracteritzada per un cant difònic molt particular. Aquesta experiència pretén mostrar a l’audiència un exemple del contrari a les dues parts anteriors: una música prou llunyana per fer-nos adonar de la importància que té el record de la nostra tradició i el nostre context cultural quan escoltem.

 

sollazzoensemble.com

bcnclarinetplayers.com

canal de youtube de Guillem Codern

LEARN MORE